Academia Vitae Gesprek 11 september: terrorisme

Academisch gesprek over filosofie en terrorisme

Op maandag 11 september gaat Arjo Klamer in gesprek met Ruud Welten over terrorisme naar aanleiding van diens boek Zinvol Geweld. Sartre, Merleau-Ponty en Camus over terreur en terrorisme. Academia Vitae. Het Jordenshuis, Papenstraat 26 in Deventer. Aanvang 19:30 uur. Toegang 5 euro.


"Ruud Welten is wetenschappelijk medewerker van Academia Vitae, filosoof en auteur van het boek Zinvol geweld. Sartre, Camus en Merleau-Ponty over terreur en terrorisme. Arjo Klamer gaat deze avond met hem in gesprek over de vraag of filosofie in staat is het terrorisme op andere manieren te benaderen, dan alleen maar vanuit een politiek van 'beveiliging'."


Routebeschrijving: vanaf de A1 richting centrum. Steeds links aanhouden langs de IJssel. Rechtdoor bij het stoplicht onder de Wilhelminabrug. Bij het volgende stoplicht rechtsaf slaan (Vispoort).
Parkeren (betaald): op de Nieuwe Markt of de Grote Kerkhof .
Vanaf het station: vanaf de hoofdingang rechtdoor lopen over de brug. Steeds rechtdoor blijven gaan – het Sijzenbaanplein, Achter de Broederen, de Engestraat en de Stromarkt. Dan rechtsaf de Papenstraat in. Het Jordenshuis ligt aan de rechterkant.

Schopenhauer Hovo Rotterdam

http://www.hovorotterdam.nl/default.asp?sect=cursus&id=169&page=34

Data 25-01-2007 t/m 29-03-2007
Dag en tijd do 10.00 - 12.30 uur

Info en opgave uitsluitend via http://www.hovorotterdam.nl/default.asp?page=7

Filosofie Oost-West 10 november 2007

http://www.filosofie-oostwest.nl/fwphp/framelarge.php?fnn=docentenkel&krk=57

Fenomenologie en Openbaring

Fenomenologie is de naam voor de filosofie die zich bezighoudt met het verschijnen van zaken in het bewustzijn. De christelijke openbaring herbergt een fenomenologie die radicaal verschilt van de fenomenologie van de wereld. Het christendom richt zich niet op de zichtbare verschijningen van de wereld, maar beoogt een onmiddellijke vereniging met God, die vanuit de optiek van de zichtbare wereld onzichtbaar blijft. Desalniettemin gaat het om een verschijnen, dat het christendom openbaring noemt. Het is deze gedachte over God die we uitvoerig uitgewerkt vinden in recente werk van Michel Henry (1922-2002). Op basis van een kritiek op de fenomenologie van Edmund Husserl ontwikkelt Henry zijn gedachten over de fenomenologie van het christendom.Na een algemene inleiding in de fenomenologie, uitgaande van Husserl en de Franse perceptie van zijn denken, wordt tijdens deze studiedag ingegaan op het werk van Henry aan de hand van enkele tekstfragmenten. We zullen ook zien dat het werk van Karl Marx, die Henry als een christelijk denker bij uitstek beschouwt, een bijzondere plaats inneemt in deze opmerkelijke filosofie.

Info uitsluitend bij:

Stichting Filosofie Oost-West, secretariaat: Dodeweg 8, 3832 RD Leusden t: 033 - 42 27 202,
e: info@filosofie-oostwest.nl De zaterdagcursus wordt gegeven in het Vergadercentrum 'Vredenburg 19' te Utrecht van 10.00 - 16.30 uur, toegang € 50,=.