Studiedag over Michel Henry bij Filosofie Oost-West

Op zaterdag 10 november 2007 geef ik een studiedag over de fenomenologie van het christendom, georganiseerd door Filosofie Oost-West, in het kader van het jaarthema ‘Het religieuze na de religie. Filosoferen over ervaring en geloof.’
(Datum onder voorbehoud, aanmelden uitsluitend via http://www.filosofie-oostwest.nl)

Fenomenologie en Openbaring.
Fenomenologie is de naam voor de filosofie die zich bezighoudt met het verschijnen van zaken in het bewustzijn. De christelijke openbaring herbergt een fenomenologie die radicaal verschilt van de fenomenologie van de wereld. Het christendom richt zich niet op de zichtbare verschijningen van de wereld, maar beoogt een onmiddellijke vereniging met God, die vanuit de optiek van de zichtbare wereld onzichtbaar blijft. Desalniettemin gaat het om een verschijnen, dat het christendom openbaring noemt. Het is deze gedachte over God die we uitvoerig uitgewerkt vinden in recente werk van Michel Henry (1922-2002). Op basis van een kritiek op de fenomenologie van Edmund Husserl ontwikkelt Henry zijn gedachten over de fenomenologie van het christendom.
Na een algemene inleiding in de fenomenologie, uitgaande van Husserl en de Franse perceptie van zijn denken, wordt tijdens deze studiedag ingegaan op het werk van Henry aan de hand van enkele tekstfragmenten. We zullen ook zien dat het werk van Karl Marx, die Henry als een christelijk denker bij uitstek beschouwt, een bijzondere plaats inneemt in deze opmerkelijke filosofie.

(Onder voorbehoud)