Academisch gesprek: Jos de Mul
Op maandag 13 november spreekt Ruud Welten met Jos de Mul over diens recente boek De domesticatie van het noodlot.
Het gesprek wordt gehouden in de Academia Vitae. Het Jordenshuis, Papenstraat 26 in Deventer. Aanvang 19:30 uur. Toegang 5 euro. Routebeschrijving en opgave: www.academiavitae.nl
In De domesticatie van het noodlot onderzoekt De Mul de verschillende manieren waarop er in de Europese cultuur is getracht het noodlot te 'temmen'. Met recent ontwikkelde technologieën als genetische manipulatie lijkt de moderne mens het lot volledig in eigen hand te nemen. De Mul argumenteert daarentegen dat de onvoorziene en onvoorzienbare gevolgen van de moderne technologie ons hardhandig confronteren met de grenzen van de maakbaarheid. Aan de hand van aansprekende voorbeelden zoals de Bijlmerramp, de aanslag op de Twin Towers, de mishandeling van de peuter Sanne, de kunstmatig in leven gehouden vegetatieve patiënt Terri Schiavo en de moord op Theo van Gogh laat hij zien hoe in de (post)moderne cultuur een nieuwe ontvankelijkheid ontstaat voor de tragische dimensie van het menselijke bestaan.
Jos de Mul (1956) is hoogleraar filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van zijn hand verschenen onder meer Het romantische verlangen in (post)moderne kunst en filosofie (3de druk, 1995), De Tragedie van de eindigheid (1993) en Cyberspace odyssee (4de druk 2005). Ook publiceert hij regelmatig essays in het Cultureel Supplement van het NRC-Handelsblad. Zijn werk is vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees, Koreaans en Sloveens en werd onder meer bekroond met de Praemium Erasmianum (1993) en de Socrates Prijs (2002).
Ruud Welten is als filosoof aan Academia Vitae verbonden. Recentelijk verscheen van hem het boek Zinvol geweld. Sartre, Camus en Merleau-Ponty over terreur en terrorisme.