Voormalig PvdA-leider Ad Melkert, momenteel tweede man bij de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, heeft zich kandidaat gesteld voor het leiderschap van de UNDP.
Ad Melkert heeft steun van Nederlandse regering
Ingewijden in politiek Den Haag bevestigen dit naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad donderdag.
Melkert probeerde in 2005 al baas te worden van de UNDP, maar hij werd gepasseerd door de Turk Kemal Dervis. In 2006 werd Melkert tweede man bij de ontwikkelingsorganisatie.
Kabinet
Dervis gaat weg en Melkert aast nu opnieuw op de functie van hoogste baas. Hij krijgt daarin steun van de Nederlandse regering. Het kabinet vindt Melkert een stevige kandidaat die het goed doet in New York, zeggen de ingewijden tegen persbureau ANP.
Nederland is de op een na grootste donor van de UNDP. Melkert vertrok naar Amerika, nadat hij in 2002 bij de verkiezingen zijn partij in de afgrond had gestort. Ook kreeg hij de woede van een groot deel van de Nederlanders over zich heen, en met name van Pim Fortuyn-aanhangers. Die verweten hem Fortuyn te hebben gedemoniseerd, waardoor hij zou zijn vermoord.
In Amerika ging Melkert aan de slag bij de Wereldbank in Washington D.C. In 2006 stapte hij over naar de UNDP.
Schandaal
Melkert was de aanstichter van een schandaal rond Wereldbank-president Paul Wolfowitz.
Vervolgens kreeg Melkert een storm van kritiek over zich heen toen hij verantwoordelijk werd gehouden voor fouten die de UNDP had gemaakt in Noord-Korea.
'Stalinistisch schrikbewind'
Volgens Artjon ‘Tony’ Shkurtaj, oud-leider van de UNDP-missie in Noord-Korea, voert Melkert een 'stalinistisch schrikbewind'. ‘Hij beschadigt de reputatie van Nederland en zou moeten worden ontslagen,’ aldus Shkurtaj in 2007.